Kvalitné RSS zdroje z Mráčika

Kvalitné RSS zdroje z Mráčika

RSS zdroj: irecepty

irecepty
Stručný popis:Stranka je venovana receptom na varenie a je easy prisposobena pre iphone a mobile device
Pôvodný zdroj:http://www.igurman.com/ Otvor v novom okne
RSS zdroj:http://feedproxy.google.com/ google/NhlE Otvor v novom okne
Jazyk:en
Kódovanie:utf-8
Posledná aktualizácia:
22. január 2018 06:48:53
Verzia:RSS 2.0
Aktuálny počet článkov:25 článkov
| 1 | 2 | Ďalej »
irecepty - 22. apríl 2017

Čokoládový koláč





Pri nedávnom sledovaní televízie a prepínaní programov som zachytil recept na čokoládový koláč. Už neviem či to bola TV Paprika, alebo nejaký iný TV kanál. Každopádne sa pani kuchárka tvárila blažene pri degustácií. Recept bol jednoduchý. A keďže moja dcéra, asi o tri dni na to, chcela upiecť niečo "sladké", hovorím si, že tento jednoduchý čokoládový koláč by bolo niečo pre ňu. Tak som si len sadol do kuchyne a začal diktovať. Samozrejme som musel spomínať ako to v tom recepte bolo, keďže to boli americké hmotnostného jednotky. A tak sme aj vážili, zapisovali, keby že náhodou ten koláč bude tak chutný ako bol prezentovaný. Musím povedať, bol úžasný! Určite ho budeme opakovane, počas roku, znovu piecť.




Suroviny:

200 g čokolády na varenie
6 vajec
170 g kryštálového cukru
170 g hnedého cukru
190 g hladkej múky
125 g masla
100 ml smotana na šľahanie (33%)

Postup:

Klasickú, otváraciu, okrúhlu formu na pečenie si vymastíme maslom, aj steny. Na spodok a aj po stranách si "prilepíme" papier na pečenie. Nad parou si rozpustíme čokoládu a maslo. Pridáme smotanu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Do misky kuchynského robota si rozbijeme vajíčka a necháme šľahať 12 minút, na najvyššom stupni. Šľahanie znížime na najmenší stupeň a postupne prisypávame cukor, múku a nakoniec pripravenú čokoládovú zmes. Potom to celé vylejeme do pripravenej formy na pečenie. Dáme piecť na 160 stupňov na 50 minút  Posledných 10 minút už budete koláč "cítiť" ale nechajte ho tam celých 50 minút. Na povrchu sa spraví nádherná chrumkavá "krusta". Podávame so šľahačkou, prípadne s vanilkovou zmrzlinou. Povrch koláča môžeme posypať kakaom holandského typu. Praje dobrú chuť!

Čítaj celý článok ]
irecepty - 11. apríl 2017

Pstruh dúhový - The Anova Precision Cooker



The first time! Rainbow trout @AnovaCulinary 
167F/75C for 45 minutes. 
Lemon, salt, pepper, brown sugar, garlic, thyme, olive oil, parsley, satureja, curcuma. 
#Anovafoodnerd 
#TheAnovaPrecisionCooker

Prvý pokus! Troško som sa bál, tak som to nadstavil na vyššiu teplotu 75C. A za 45 minút bolo hotovo. Vynikajúce. Citrón, soľ, čierne korenie, hnedý cukor, tymián, petržlenová vňať, olivový olej, cesnak, saturejka, kurkuma ... @iGurman








Info o pomocníkovi tu: anovaculinary.com
Čítaj celý článok ]
irecepty - 1. november 2015

Šošovicovo limetkovo medová nátierka.



Prišiel mi, na ochutnávku, slovenský ochutený med "Vitamed". A to v troch príchutiach: brusnicový, limetkový a černicový. Potešil som sa. Tie ovocné šťavy v mede jemne ovplyvňujú jeho výslednú chuť a zároveň dodávajú nový rozmer. Sú skvelé a rozhodne stoja za vyskúšanie! Napríklad mňa, hneď po ochutnaní limetkového medu, napadla nátierka, ktorú som už niekoľko rokov nejedol. Ihneď som vedel, že tento ochutený med by ju skvelo doplnil.


A tak som ju svojej rodine pripravil k degustácii. Mala úspech. Predsa len nátierky zo šošovice a medu nerobíme bežne. Mojej staršej dcére veľmi chutil brusnicový med. Sľúbil som jej, že najbližšie vymyslím niečo s touto príchuťou. Takže nezabudnite sem nazrieť aj nabudúce, čo je nové. 
A teraz nech sa páči recept s limetkovým medom. 

Suroviny: 

100 g lúpanej polenej šošovice
3 a pol polievkové lyžice vlašských orechov
2 polievkové lyžice strúhaného kokosu
3 polievkové lyžice limetkového medu
1 polievková lyžica masla
plátky toustového chleba


Postup:

Šošovicu uvaríme ( cca. 8 minút ) a necháme vychladnúť v sitku. Dáme do pulzného mixéra a pridáme orechy, kokos, uvarenú šošovicu. Rozmixujeme. Doplníme limetkový med a dobre premiešame. Z toastového chlebu s pripravíme trojuholníky, ktoré opečieme na panvici s rozpusteným maslom. Pripravenú nátierku natrieme, v hrubšej vrstve, na chlebové trojuholníky. Môžeme ozdobiť lístkami čerstvej medovky. Najlepšia je nátierka podávaná na ešte teplé kúsky opečeného chleba.


#VitaMed

Čítaj celý článok ]
irecepty - 8. október 2015

Langoše


Asi pred mesiacom som stretol známeho, ktorý si zaspomínal na jeho nedávnu návštevu u nás doma. Spomínal na tie langoše, čo mu tak veľmi chutili. Pýtal si recept na langoše (lángos), lebo že ich skúšal robiť doma podľa receptu, ktorý našiel na internete a nebolo to ono. Tak som mu povedal, že keď sa k tomu dostanem, tak ten recept na langoše spíšem a hodím na blog. Kedže to cesto robím od oka. Pred dvoma týždňami mi hovorí dcéra, nech si spravíme zase langoše. A tak sme začali. Ja som robil cesto a ona spisovala a vážila suroviny. Rodinná pohoda :-) 
Tak Peter, tu je ten recept na domáce langoše!

Suroviny:
850 g hladkej múky
2 vajíčka
21 g droždia (pol kocky)
350 ml cmar (podmaslie)
2 polievkové lyžice oleja
2 kávové lyžice soli
1 kávová lyžička cukru
Pokiaľ sa Vám bude zdať cesto príliš tuhé tak pridajte trošku vlažnej vody, ja som tentokrát nemusel pridávať žiadnu vodu. Ono to závisí aj od druhu múky a samozrejme cmaru. To už uvidíte. 


Postup: 

Všetky ingrediencie dáme do misky a vypracujeme cesto. Keď pracujete ručne tak to chvíľu trvá. Misku zakryjeme a necháme vykysnúť. Ja nechávam tak cca. hodinku a niečo. Po vykysnutý cesto rozdelíme na dve časti a z každej vypracujeme šulec, ktorý kuchynským nožom rozdelíme na 6 častí. Takto nám vznikne spolu 12 kúskov. Mne občas aj 13, keď sa my zdajú niektoré časti moc veľké a zrezávam ich. Zo zvyšného cesta potom vznikne ten trinásty. Vytvarujeme "bochníčky" a tie necháme na doske tiež ešte tak cca.  20 minút kysnúť. Rozpálime si panvicu s vysokými stenami, s olejom, alebo môžete použiť aj hrniec. Oleja musí byť dosť, nech v ňom ten langoš pláva. A samozrejme musí byť olej riadne rozpálený. Z "bochníčkou" si vytvarujeme rozťahovaním cesta od stredu už konečný tvar a veľkosť langoša. Následne vkladáme do oleja. Asi tak minúta z každej strany. Ale to uvidíte či treba času ubrať alebo pridať. Pri tvarovaní langoša nechávam vonkajší okraj hrubší a vnútro tenšie, niekde hrubšie a niekde tenšie. Tam kde bude najtenšie tak tam to bude chrumkavé. To mám tiež rád. Časovo nám to vychádza akurát vytvarovať langoš, vložiť do oleja, vytvarovať daľší a vybrať. Teraz to už ide ako po masle :-)) Pokiaľ ich robíte prvý krát možno by som odporučil aj nejakého pomocníka, nech tie langoše nepripálite. 


Langoše mám rád klasické, cesnakové. Na potretie si pripravím cesnak týmto jednoduchým a rýchlym spôsobom. Do misky prelisujem 4 strúčiky cesnaku, pridám 1 a pol kávovej lyžičky soli, dve polievkové lyžičky oleja, 6 polievkových lyžíc vlažnej vody. Premiešam a potieram langoše. Tak dúfam že Vám bude chutiť aj môj recept na langoše. Prajem dobrú chuť.
Čítaj celý článok ]
irecepty - 23. september 2015

5 skvelých receptov na Vianočný punč


Kto by ich nemal rád. Patria ku Vianociam a dokonale dotvárajú štedrovečernú atmosféru. Je veľa receptov na ten zaručene pravý Vianočný punč. Možno je práve jeden z týchto, pre Vás, ten skutočne pravý! Recepty pochádzajú z cca 35-ročných Vianočných pohľadníc, ktoré mám doma. 




Kávový punč. (fotografia hore)
1/4 l litra silnej čiernej kávy zahrievame s dvoma lyžičkami cukru,jedným badiánom, kúskom škorice a pomarančovou kôrou. Dolejeme 1 dcl Brandy a rozdelíme do pohárov.





1. Vianočný punč
50 g hrozienok zalejeme 1 dcl rumu a necháme niekoľko hodín máčať. 1/4 l silného čaju, 1/4 l červeného vína kolieska, kolieska citróna a škoricou zohrejeme k varu ale nevaríme. Do pohárov rozdelíme hrozienka s rumom zalejeme punčom a podľa chuti osladíme. 



2. Jablčný punč
1 menšie jablko nakrájame na osminky a krátko podusíme troške vody. Pridáme 1/2 l bieleho vína badián, škoricu a zohrejeme k varu, nevaríme. Rozdelíme do pohárov, podľa chuti prisladíme, prípadne pridáme lyžicu Calvadosu. 



3. Pomarančový punč
Z 1 pomaranča odkrojíme kôru nakrájame ju na tenké rezance a podusíme v šťave z pomaranča. Pridáme 0,5 l bieleho vína šťavu z dvoch pomarančov, okoreníme štipkou kardamómu a zohrejeme K varu ale nevaríme. Horúci punč rozlejeme do pohárov, osladíme podľa chuti a aromatizujeme lyžicou Curacaa. 



4. Bazová krusta
1/2 l červeného vína 1 dcl bazovej šťavy, 4 klinčeky a kúsok škorice zohrejeme k varu ale nevaríme. Okraje pohárov potrieme citrónovou šťavou a ponoríme do kryštálového cukru. Do každého pohára vložíme špirálu citrónovej kôry, opatrne prilejeme punč a pridáme lyžicu rumu.




Príjemné prežitie Vianočných sviatkov Vám praje  




Zdroj: vydavaťeľstvo ČTK PressFoto 1979
pôvodné neupravené foto:Pavel Čanda
Čítaj celý článok ]
irecepty - 29. august 2015

Glazovaná mrkva s javorovým sirupom a badiánom





Čo takto vyskúšať niečo netradičné! Teda ak sa toto nenachádza bežne vo vašom jedálničku. 
Podtitul tohto receptu znie: "Slávnostná mrkva". Výsledný pokrm Vás svojou chuťou dokonale ohúri a budete nadmieru spokojný. Alebo, to je druhá možnosť, jednoducho Vám to nebude chutiť. Vyskúšané na vzorke ľudí s výsledným pomerom 8:1. Jednému bohužiaľ nechutilo :-(



Suroviny.

10 mrkiev
250 g maslo
150 g hnedý cukor ( môže byť aj biely)
4 badián
2 kúsky celej škorice
350 ml voda
1 dcl javorový sirup
1/2 kávovej lyžičky soli





Postup.

Umyte a očistite mrkvu.
Na panvicu nalejte 400 ml vody a zohrejte. Pridajte maslo, cukor, badián, škoricu a soľ. Priveďte k varu. Znížte ohrev na minimum a pridajte mrkvu. Varte cca 30 minút až kým nie je mrkva celkom mäkká. Ak máte mrkvu staršiu, prípadne väčšiu, pridajte kľudne ešte 5 minút. Nakoniec prilejte javorový sirup a varte ešte tak cca. do 5 až 7 minút. Ak sa Vám zdá že ostalo veľa tekutiny, tak ju ešte pár minútami varenia zredukujte!


Môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo ako zaujímavý teplý predkrm. Ako nápoj k receptu by som odporučil Cider!



Toto je mierne upravený recept. 
Pôvodný zdroj receptu, kuchár Tom Kerridge.



Čítaj celý článok ]
irecepty - 15. máj 2015

Grana Padano, Parmeggiano Reggiano, Parmezán


Myslíte si že je to isté? Jednoducho Parmezán. Rozdiel veru je!

"Parmezán – je všeobecnejšie označenie pre druh tvrdého dlho-zrejúceho syra typu grana, ktorý sa vyrába podobnou technológiou a spôsobom ako legendárny Parmeggiano Reggiano."
citácia: i-potraviny.sk

Pokiaľ by ste sa chceli dozvedieť trošku viac na túto tému, tak sa tomu venoval kolega gurmán Sebastian "Sebo" na svojich stránkach. Určite odporúčam prečítať. Na svojej stránke sa venuje potravinám a veciam s tým súvisiacim. Nájdete tam vskutku zaujímavé čítanie a taktiež aj ja odoberám jeho najnovšie príspevky.
Vždy sa poteším keď si rozšírim obzory. Odkazy na články nižšie:
aktualizácia: Bohužiaľ tento blog už neexistuje, tak aspoň video. Titulky si zapnete štandartne (preložiť angl. titulky)

Čítaj celý článok ]
irecepty - 18. november 2014

Recepty na vianočné pečivo



A tak ešte raz! Vianočné pohľadnice s receptami na vianočné pečivo z dávnejších čias. Ono v podstate všetky novodobé recepty vychádzajú z tohto originálu. Takže nech sa páči, základné recepty. A hlavne, nech sa Vám podaria!



Orechové krúžky
250 g masla utrieme so 2 žĺtkami a 70 g práškového cukru do spenenia. Vmiešame 100 g zomletých orechov 200 g hladkej múky a trochu škorice. Cesto vložíme do vrecka s hviezdičkou rúrkou a na suchý plech vystriekame krúžky. Upečené vychladnuté krúžky pri zdobíme rozpustenou čokoládou. 


Mandle v čokoláde 
150 g mandlí zaparíme, vylúpeme, nakrájame na rezance a opečieme na grile alebo na panvici dozlata. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme 50 g masla a 150 g mliečnej čokolády, premiešame a zmiešame opražené mandle. Plech vyložíme alobalom a lyžičkou naň nanášame malé kúsky čokoládovej zmesi a dáme do chladničky stuhnúť. 


Čokoládové guličky
80 g masla utrieme do spenenia so 30 g práškového cukru a 2 žĺtkami. Pridáme dve lyžice rumu 80 g zomletých, opražených lieskových orieškov a 150 g postrúhanej horkej čokolády. Dobre premiešame. Z hmoty vytvoríme gule obaľujeme ich čokoládovej ryži alebo postrúhanej čokoláde a necháme ich v chladničke stuhnúť.

A na záver, čo nesmie chýbať na žiadnom Vianočnom stole ...



Maslové venčeky
Z 225 g hladkej múky 70 g práškového cukru, kôry z polovice citróna, 3 žĺtkov a 125 g masla vypracujeme krehké cesto a necháme ho aspoň 0,5 h v chlade. Potom cesto rozvaľkáme, povykrajujume venčeky, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme posekanými mandľami a na suchom plechu dopečieme. Vychladnuté venčeky pozliepané ríbezľovou zaváraninou alebo iným pikantným džemom.


A nezabudnite si spraviť aj Vanilkové rožky!



Zdroj: vydavaťeľstvo ČTK PressFoto 1979
pôvodné neupravené foto:Pavel Čanda
Čítaj celý článok ]
irecepty - 12. november 2014

Žilinská gastronomická jeseň




Čo budete robiť 2.decembra 2014? Neviete? Ak budete v blízkosti Žiliny tak si naplánujte návštevu súťaže ktorú organizuje Žilinský klub kuchárov a cukrárov s názvom "Žilinská gastronomická jeseň 2014". Klub vznikol v decembri 2014. Založili ho ľudia, ktorí berú svoje zamestnanie ako svoj koníček a zároveň vášeň. Boli to šéfkuchári a kuchári známych hotelov a reštauračných zariadení v tejto krásnej oblasti  Slovenska. Veľmi dôležitou súčasťou klubu je aj Hotelová akadémia v Žiline, ktorá tiež značnou mierou prispieva k úspešným akciám tohto spoločenstva. Jedným z hlavných cieľov klubu je podpora a rozvoj gastronómie v regióne.





Nechcete byť na súťaži iba ako divák. Chcete zabojovať o zaujímavé ceny aj vy? Smelo do toho! Ukážte svoje kulinárske umenie na tejto súťažno-výstavnej akcií.



Súťažné kategórie sú vyhlásené :
Senior - určená kuchárom hotelových a reštauračných zariadení
Junior - určená žiakom stredných odborných škôl






Alebo príďte len tak, ako divák, kde si môžete užívať živé vystúpenia kuchárov, prezentáciu studených mís, predjedál, či prípravu trojchodového menu podávaného za studena. Nestačí, tak sa môžete pozrieť na to ako sa popasujú kuchári s úlohou na tému:
Jeseň na tanieri - jedlá zo zajaca alebo králika s rôznymi druhmi zemiakov.


Taktiež je vyhlásená súťaž určená kuchárom, pekárom, cukrárom a širokej verejnosti v príprave domáceho chleba tradičným spôsobom.



Určite si odnesiete z tohto podujatia nespočetne zážitkov a mnoho inšpirácie.



Súčasťou akcie, Žilinská gastronomická jeseň, bude aj prezentačný program:

-Spoloc [ Čítaj celý článok ]
irecepty - 10. november 2014

Rýchly jablkový koláč (hrnčekový)



Poznáte to, máte doma jablká ale už nie sú v tej forme akej by bolo ideálne. Čo s nimi. Pyré alebo koláč. No nič, hovorím si, zajtra z nich spravím nejaký koláč. Sedel som za počítačom, bol večer. Prezeral som si svoje "FEEDLY" - po ukončení Google Readera som prešiel na túto čítačku RSS, kde sa mi akurát objavil nový príspevok z blogu "Martinina kuchyně", ktorý odoberám. Recept vyzeral rýchly a chutný. Tak som sa rozhodol, vyskúšam ho.



Čo budeme potrebovať:
1 vajce
1 hrnček cukru (použil som hnedý, momentálne som iný nemal doma)
2 hrnčeky strúhaných jabĺk
1/4 hrnčeka oleja
2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček mletých vlašských orechov
1 prášok do pečiva
1 a pol kávovej lyžičky škorice
(ja som použil moju obľúbenú zmes: škorica, klinčeky, muškátový orech)

Poleva:
na hrubo postrúhaná čokoláda na polevu (použil som bielu 100 g v kombinácií s maslom 60 g)



Postup: 
Ten nájdete na blogu autora "Martinina kuchyně" receptu tu.




Zhrnutie: Tento jablkový hrnčekový koláč je nielen chutný, ale hlavne a to najmä, jednoduchý a rýchly. Žiadne váhy a výsledok perfektný. Koláč neurazí ani "fajnšmekrov".




P.S. Pre tých čo nemajú radi hrnčekové "meranie".
som vážil hrnčeky :-)









A nezabudnite si pripraviť aj kompót!



Čítaj celý článok ]
irecepty - 15. október 2014

Kuchynské bylinky a ich využitie.

Dnes by som chcel spomenúť len tie základné bylinky, ktoré používame v kuchyni. Ich využitie a ich rôznorodé účinky. Samozrejme že je oveľa viac využitia v rôznych pokrmoch a to nehovorím o účinkoch. Chcel som len to základné nech si normálny človek niečo z informácií v článku aj zapamätá. Ak viete nejaké iné využitie, prípadne účinky ktoré som nespomenul, napíšte v komentároch. Poteším sa. 

Mäta -
ryby, mäso, omáčky aj krémy. 
účinky: na vylučovanie žlče, na nadúvanie, žalúdočných neurózach


Estragón -
omáčky, majonézy, plnky do mäsa 
účinky: podporuje trávenie a močenie.


Žerucha -
na chlieb s maslom, pomazánky, zemiakové šaláty, mäso na ražni, používa sa len surová. 
účinky: únava, podporuje látkovú výmenu, bohatá na železo, pomáha s akné, čistí krv


Majoránka -
paštéty, zabíjačkové špeciality, divina, do zmesí v bylinkových čajoch 
účinky: dezinfekčné, hojivé, odstraňuje kŕče, pomáha pri nadúvaní


Bazalka -
ryby, hydina, mäkké syry, huby a cestoviny. Najlepšie pridávať do hotových pokrmov. účinky: prečisťuje organizmus, odbúrava tuky, celkovo upokojuje.


Kôpor -
šaláty, polievky, zavárané uhorky, nakladaná zelenina, ryby a plody mora, omáčky účinky: podporuje chuť do jedla, pôsobí uspokojujúco.


Tymián -
mleté mäso, syrové jedlá, omáčky, zelenina 
účinky: zmierňuje zápaly, pomáha pri bronchitíde a dezinfikuje.


Šalvia -
ryby, omáčky a nátierky 
účinky: má protizápalové a protibakteriálne účinky, zmierňuje potenie, priaznivo pôsobí na činnosť žlčníku a pečene. 

Rozmarín - 
šaláty, zelenina, ryby, jahňacina, varí sa s jedlom, dávkovať opatrne lebo ma prenikavú vôňu
účinky: antibakteriálne, pomáha pri migréne (viac som písal o rozmaríne tu)

Pažítka - 
nátierky, šaláty, hríby, najlepšie používať len čerstvú, varením stráca chuť aj vitamíny účinky: veľa vitamínu C a karoténu, podporuje chuť do jedla a trávenie, znižuje krvný tlak.

Recept na tie tymiánové koláčiky nájdete tu. A nezabudnite nazrieť aj na Zmrazovanie byliniek!
Čítaj celý článok ]
irecepty - 14. október 2014

Tipy pre perfektnú Halloween tekvicu.



Vyberte si tekvicu s mohutnou stonkou, najlepšie ešte zelenou. Vyrezaná tekvica vydrží týždeň až týždeň a pol, samozrejme ak je v chladnejšom prostredí. Ak ju máte v byte tak počítajte tak maximum 4 až päť dní.

Vrchnú časť "čiapku" treba vyrezať v 45 stupňovom uhle, nech nám vrchol nespadne do tekvice! Ak sa chystáte umiestniť do vášho strašidelného "lampášu" skutočnú sviečku tak nezabudnite že treba vytvoriť komín - menší otvor v "čiapke" aby sa nám tekvica nepálila. Najlepšie je použitie elektronického svetielka. Teraz pred "dušičkami" ho kúpite v každom hypermarkete. Pri použití sviečky by som nenechával tekvicu bez dohľadu.



Životnosť vyrezanej tekvice vieme zvýšiť namočením do studenej vody v ktorej je trošku bielidla, ja používam Savo, ale je možné použiť aj vodu s citrónovou šťavu v rozprašovači.


Niektorí ľudia používajú vazelínu na jemné potretie rezných rán na tekvici aby zabránili oxidácií a vysychaniu.  Môžete vyskúšať. Ja to nerobím :-)

Na samotné vyrezávanie používam malý steakový nôž, zmrzlinovú naberačku na vyberanie vnútra a vianočné kovové "vykrajovátka", ktoré zatĺkam opačnou stranou noža jemne do tekvice. Nikdy nespravíte krajšie výrezy ako s nimi, pokiaľ nie ste samozrejme umelec. Je možné použiť aj Aku-skrutkovač :-)



Pokiaľ v zápale vyrezávania omylom odrežete kus ktorý ste nemali, jednoducho ho dajte pomocou dvoch špáradiel naspäť. Tento kúsok bude už samozrejme rýchlejšie starnúť, ale ako prvá pomoc je to dobré!

Nezabudnite vyrezať aj zadnú stranu, môže vám vytvárať zaujímavú projekciu na stenu. Najobľúbenejší motív zadnej strany je duch! Na stene vyzerá skvele. Nezabudnite, zadné projekčné vzory by mali byť menšie.



Pri vyrezávaní začínajte v strede vzoru a pokračujte smerom von. Nechávajte si veľké časti až na koniec, kvôli pevnosti.

Pokiaľ niečo nevyzerá dokonalo nebojte sa toho. Z diaľky a v tme to bude svietiť a vyzerať dokonalo.

Ako som už písal vyššie tak jej životnosť je možné predĺžiť namočením do studenej vody, najlepšie do vane, reznou časťou dole a nechajte ju naplniť celú vodou. Tekvica absorbuje vodu a
stane sa pevnejšou. Kľudne aj cez noc. Potom dobre vyutierať. Rezné rany je možné potom potrieť vazelínou aby sa zabránilo úniku vlhkosti. Pre ešte dlhšiu životnosť treba zabaliť do "igelitky" a dať do chladničky. To v prípade že pripravujete tekvicu skôr.

Najlepšie je dať do tekvice blikajúce led svetlo, prípadne, kto má, aj malý reproduktor so senzorom pohybu! To je potom zábava :-)



Do okrajov očí je možné vložiť fazuľu pre dokonalý výraz očí. Biela fazuľa poslúži na zuby.

Veľa šťastia pri tvorbe a šablóny na vyrezávanie tekvice nájdete tu -klik!




Čítaj celý článok ]
irecepty - 14. október 2014

Malý sprievodca sushi názvami




Sushi je slovo, ktoré netreba nikomu predstavovať. Pre ľudí, ktorí však navštívia prvýkrát sushibar alebo japonskú reštauráciu predstavujú názvy v jedálnom lístku španielsku dedinu. Ak máte chuť na kvalitné sushi nemusíte kvôli tomu cestovať do vzdialeného Japonska, pretože už aj na Slovensku sa nachádzajú kvalitné sushi reštaurácie, ktoré si obľubuje čoraz viac ľudí. Každý milovník sushi vie, že základnou surovinou na ich výrobu je ryža. Rôzne názvy potom závisia od ingrediencií, z ktorých sa skladajú. Základom kvalitného sushi sú však čerstvé suroviny. V každom sushi sete nemôže chýbať lahodná sójová omáčka, jemné plátky zázvoru a japonský chren wasabi.

Ako sa vyznať v názvoch tejto japonskej lahôdky?

Maki, Sashimi, Nigiri, Hosomaki? Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi sushi? Po prečítaní všetkých názvov budete asi zmätení. Väčšina sa však od seba líši len tým, čím sú vnútri plnené. Najzákladnejším druhom sushi je maki, ktoré pripravuje väčšina japonských domácností.


Maki je pomenované podľa bambusovej podložky „makisu“, pomocou ktorej je sushi zrolované. Do maki sa používa jeden, prípadne dva druhy náplne. Rolky sú najčastejšie zložené z ryby, sushi ryže a zeleniny obalené v nori, morskej riase. Môžu byť však obalené aj v omelete, sezamových semiačkach alebo uhorke. Najznámejšími druhmi maki sushi sú:

Tekkamaki


Hosomaki, tenké rolky, ktorých náplň tvorí len jedna inrediencia a ryžu drží pohromade riasa nori. Hosomaki su obľúbené predovšetkým u detí v Japonsku. Vnútri sa nachádza väčšinou uhorka so sezamom alebo nakladaná reďkovka. Jednotlivé druhy Hosomaki majú tiež svoje názvy. Rolky plnené uhorkou sa nazývajú Kappamaki a plnené tuniakom sú Tekkamaki. Medzi menej známe patrí Negitoromaki, ktorá je plnená okrem tuniaka aj cibuľkou.

Futomaki 


Futomaki sú veľké rolky sushi v priemere 3 - 5 centimetrov, ktoré obsahujú viacero ingrediencií. Základ rolky najčastejšie tvorí japonská váječná omeleta a ryžové víno.

Uramaki 


Uramaki je klasické maki sushi ale obrátené, hovorí sa mu tiež kalifornské. Jadro je obalené do nori a riasa je obalené do ryže. Na obalenie uramaki sa používa sezamové semienko alebo kaviár z lietajúcich rýb. Vnútri rolky môžete nájsť okrem základu ryže a riasy nori, tiež krabie mäso, majonézu, avokádo a prípadne aj uhorku. Asi najznámejším druhom je tzv. California roll, ktorá obsahuje uhorku, avokádo, krabie tyčinky, japonskú majonézu a ryža je obalená v sezame.


Temaki nazývané aj „sushi do ruky“ má podobu kornútku na zmrzlinu, ktorý je vyrobený z riasy nori a plní sa podľa vlastnej chuti. Dovnútra patrí samozrejme sushi ryža a trochu wasabi. Kombinácia však závisí len na vás, preto je vhodným jedlom na party.


Gunkan maki pripomína „lodičku“ zloženú z 25 g ryže, ktorá je potretá wasabi a obalená 2,5 cm širokým prúžkom morskej riasy. Medzi ryžou a krajom riasy vznikne priestor, ktorý sa naplní kaviárom z lososu alebo kaviárom Tobiko z lietajúcich rýb.


Sashimi predstavujú chladené, surové plody mora nakrájané na jemné plátky. Nemusí ísť len o mäso z tuniaka alebo lososa, pripraviť sa môže aj z mäsa makrél, mušlí alebo chobotníc. Sashimi sa podáva sa bez ryže, iba so sójovou omáčkou a wasabi. Tenšie plátky je ideálne podávať s ponzou- japonskou citrónovou omáčkou.

Nigiri 


Nigiri znamená „stlačené rukami“ alebo „miesené“. Zruční sushi majstri vedia umiesť za minútu niekoľko diesiatok ryžových guliek a všetky majú rovnaký tvar a váhu. Správne umiesená ryža je majstrovstvom a len veľmi málo Európanov sa dokáže priblížiť k originálu. Základom je ochutená sushi ryža prekladaná kúskom lososa a zvnútra potretá wasabi. Nigiri by sa mali namáčať do sójovej omáčky a jesť naraz a pomaly. Japonci často používajú na nigiri mušle a morské plody.


gunkan maki

Čítaj celý článok ]
irecepty - 23. júl 2014

Konfitovaná kačica




... alebo perfektný "recept na kačicu". Konfitovanie je starý, pomalý spôsob prípravy jedál pochádzajúci z Francúzska. Konfitovanie je odvodené slovo z francúzskeho #confire. Používa sa pri tom množstvo soli a tuku, ktorý okrem pečenia, varenia slúži zároveň aj na uskladnenie. Po dobu až niekoľkých mesiacov. Za práve konfity sa považujú iba jedlá pripravené z vodného vtáctva. Pre ostatné sa používa výraz "en confit". Konfitovať sa dá samozrejme aj ovocie a zelenina. Dnes Vám chcem ukázať ako pripravujem kačicu ja. Nech vás neodrádza množstvo použitého tuku, v konečnom výsledku nie je kačica vôbec mastná, je chrumkavá a zároveň zostavá šťavnatá. 


Čo budeme potrebovať:

1 kačicu
za poriadnu hrsť soli
6 guličiek čierneho korenia
6 guličiek jalovca
4 vetvičky tymianu
4 vetvičky rozmarínu
8 strúčikov cesnaku
kačací tuk 
(Ak nemáte, už som videl použiť aj cca 1l slnečnicového oleja, aj som to vyskúšal a funguje to veľmi dobre.) Výsledný vypečený tuk je potom možné použiť opakovane. Stále je lepší a lepší, čo je paráda. 

Postup:

Kačicu rozporcujeme na 4 časti a dobre umyjeme. Vložíme na pekáč a dobre vtrieme do kačice za veľkú hrsť soli. Nebojte sa toho množstva. V mažiari rozdrvíme 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie a jalovec, pridáme nasekané 2 vetvičky z tymianu a 2 z rozmarínu. Touto zmesou okoreníme porcie kačky, minieme všetko. Zakryjeme a dáme na noc do chladničky. 



Na další deň vyberieme a porcie dobre opláchneme od soli a korenia pod tečúcou vodou. Soľ a korenie už vsiaklo do kačky. Dáme do hlbokého pekáča, pridáme po dve celé vetvičky z tymianu a rozmarínu a zvyšné 4 strúčiky cesnaku rozrezané na polovicu. Zalejeme kačacím tukom. Ako som písal už hore je možné použiť aj slnečnicový olej. Asi tak liter. Ide o to aby boli porcie kačky úplne ponorené či už v tuku alebo oleji. Olej s výpekom môžete použiť aj nabudúce. Skladovať kľudne v zakrytej nádobe v mrazničke. 


Pekáč zakryjeme vekom, ak nemáme tak alobalom. Dáme do rúry predohriatej na 130 stupňov a pečieme tak 3 a pól hodiny, podľa veľkosti kačky. Tento čas je na kačicu o veľkosti cca 3 kg. 
Po uplynutí doby pečenia porcie vyberieme dáme na plech vystlaný alobalom, kožou hore. Zvýšime teplotu v rúre na 200 stupňov a vložíme plech do rúry. Takto pečieme cca 15 minút. Môžeme pridať ešte tak do 10 minút, ak chceme mať kožu extra chrumkavú. Treba sledovať. 

Podávame s červenou kapustou a domácou knedľou. Recept na domácu knedľu nájdete tu. 
Prajem dobrú chuť a dúfam že #receptnakacicu vyskúšate. 

A nezabudnite, nájdete ma aj na Google plus.

Čítaj celý článok ]
irecepty - 18. júl 2014

Na návšteve u kolegov "Food Bloggers"



Trošku inšpirácie zo zahraničia. Možno Vám niečo padne do oka a vyskúšate :-)

Pesto  z pečeného cesnaku. 
obrázok: fedandfit.com
Pečený cesnak je sama o sebe úžasná vec. A dať ho do pesta a to celú hlavičku, júj to musí byť paráda. Tak toto musím vyskúšať! Zloženie je klasické: bazalka, cesnak, citrónová šťava, píniové oriešky, olivový olej, soľ a korenie, bez parmezánu.  Recept nájdete tu na  Fedandfit.com




Škoricové "uzle"
Niečo podobné občas pripravujem aj ja. Kysnuté cesto a škorica. Jednoduché a vďačné buchty. Ale tu autorka pridáva aj kardamón, čo nemusí byť zlé. 
obrázok: call-me-cupcake.blogspot.com



Čerstvý zázvorový sirup
obrázok: davidlebovitz.com
Pikantný, energický, zdravý a plný elánu. Tak takýto by mal byť zázvorový sirup. Toto si jednoducho nejde nepripraviť :-) zázvor, voda cukor, soľ a to je všetko. Recept nájdete tu na davidlebovitz.com


A ešte posledný tip. Toto je tiež skvelá a hlavne jednoduchá vec!
 Cibuľové krúžky


Recept nájdete tu na foodwishes.blogspot.com

Mimochodom hneď na prvej fotografií je Kelový koláč, recept nájdete tu.

Čítaj celý článok ]
irecepty - 18. júl 2014

Avokádo s Mascarpone alebo "Avokádové Pesto"


Ja viem, Pesto to nie je ale ako to pomenovať? Avokádovo-mascarponový dip, omáčka, krém, možno "avokádové niečo"

Už viem, bude to poetické "AVOCADO MASCARPONE DREAM CREAM".

Každopádne je to prekvapujúco veľmi chutné a pokiaľ máte doma avokádo, tak určite hodné vyskúšania.

Vzniklo to takto: Pozerám do chladničky čo na večeru? Vidím dva kusy avokáda, zbytok mascarpone, nejaký cesnak a z okna na mňa pozerá tymián, ktorý sa už rozrastá divoko do všetkých strán. Rozhodnuté, bude "AVOCADO MASCARPONE DREAM CREAM" s cestovinami, v mojom prípade to boli špecle.

Čo budeme potrebovať:
avokádo 2 ks
cesnak 25 g (cca. 3 ks)
čerstvý tymián (za hrsť)
mascarpone cca. 100 g
citrón 1 kávová lyžička
morská soľ
horčičné semiačka 1/4 polievkovej lyžičky
olivový olej (troška)


Postup: V mažiari rozdrvíme horčičné semiačka, soľ, cesnak v troške olivového oleja a citrónovej šťave. Na jemno nasekáme čerstvý tymián. Avokádo očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Teraz všetky ingrediencie zmiešame vo väčšej nádobe spolu s mascararpone. Hotovo.

Už to len dáte na čerstvo uvarené cestoviny, ako klasické Pesto a máte parádne dobrú večeru! Jednoduché, rýchle. Na ďalší deň som si to natrel len tak na toastový chlieb opečený na masle na panvici. Paráda.


Pokiaľ to chcete skladovať tak v užšej nádobe a povrch treba zaliať jemnou vrstvou olivového oleja, nech neprichádza k oxidácií. Bez toho by vám to začalo hnednúť, čo samozrejme až tak nevadí ale vizuálny efekt sa kazí. Dlho by som to ale určite neskladoval!Čítaj celý článok ]
irecepty - 9. marec 2014

Tomato Thokku - Paradajková omáčka


Tomato Thokku je vynikajúce dochucovadlo (čatní, omáčka alebo tak nejak, neviem ako to presne nazvať :-) Recept pochádza z južnej Indie. Na prípravu je to veľmi chutné a v chladničke by vám to malo vydržať aj mesiac. Ja už to tam mám týždeň a stále je to skvelé. Recept na túto "paradajkovú omáčku" som našiel na blogu "Chitra's Food Book". Musel som to vyskúšať. Autorka doporučuje Thokku k ryži a podobne. Ja som to vyskúšal ku kuraciemu mäsu ako korenie a na zapekaný toast.
Bolo to vynikajúce. Skúste aj zmiešať so syrom cottage a pridajte čerstvo posekanú pažítku.

Možnosti tejto delikatesy sú prakticky neobmedzené! Vyskúšajte.

Čo budeme potrebovať:
sezamový olej 1+3+1+1 polievková lyžica
(raw - použite výhradne sezamový olej, iný by sa do tohto receptu nehodil)
horčičné semiačka 1 kávová lyžička
soľ 1 kávová lyžička
kurkuma 1 kávová lyžička
paradajky 500 g (cca 6 ks)
čili mleté 3 a pol kávovej lyžičky (na budúce použijem až 5, mám rád hodne pálivé)
ešte raz soľ na ochutenie podľa potreby
voda

Postup:



Postupujte podľa obrázku. Nakrájame si paradajky na kocky. V jednej lyžici sezamového oleja jemne opražíme horčičné semiačka. Pracoval som s panvicou "wok". Pridajte nakrájané paradajky a osoľte. Zalejte troškou vody. Varte na miernom ohni až kým to trocha nezhustne. Pridajte kurkumu a čili. A nezabudnite dať aj cca 4 polievkové lyžice vody. Tak po 3 minútach pridajte 3 polievkové lyžice oleja. Stále varíme na miernom ohni. Sem tam premiešame, nech sa nám to nepripáli. Postupne nám to stráca na objeme. Po cca 10 minútach pridáme ďalšiu polievkovú lyžicu sezamového oleja. Miešame. Po 5 minutách pridáme poslednú lyžicu oleja. A do 5 minút máme hotovo. Je čas pridať podľa chuti soľ a kto chce ešte aj čili. Ja som dal soli trošku viac, aj kvôli skladovaniu. Výsledná konzistenciu vidíte na obrázku.

Takže ešte nakoniec:
Použite výhradne sezamový olej. Pri skladovaní treba naberať Thokku vždy čistou lyžičkou, nech nám to ten mesiac vydrží. Toto je základný recept takže koreniny môžete obmieňať podľa chuti.

source of inspiration: Chitra's Food Book

Čítaj celý článok ]
irecepty - 25. február 2014

Ako vyčistiť mikrovlnku


Aj mikrovlná rúra potrebuje občas očistiť. Nechcete používať chemické prípravky aby sa výpary nedostali do potravín. Pokiaľ to poriadne vyčistíte, nemyslím že sa to stáva ale budiž. Na internete, na mnohých stránkach, som opäť našiel raz návod ako vyčistiť mikrovlnku pomocou citrónu. Tak som to hneď aj vyskúšal, lebo moja mikrovlná rúra to už potrebovala :-)

Čo budeme potrebovať:

1 misku
1 citrón (môže byť aj starší)
cca 1,5 dcl vody
papierové kuchynské utierky

Postup:

Do misky nalejeme vodu. Citrón rozkrojíme na polovicu a vymačkáme do vody. Nádobu dáme do mikrovlnky a zapneme na maximálny výkon po dobu 3 minút. Potom ešte 5 minút mikrovlnku neotvárame. Po tejto do otvoríme a papierovými kuchynskými utierkami dobre povytierame.

Malo by to ísť dole. Malo :-(

Ale skutočnosť je iná. Ide to, nie však tak ako by sme si to predstavovali. Tento postup som zopakoval 3 krát a až potom to bolo skutočne čisté. Takže časovo je to náročnejšie. Ale musím sa priznať, ten čas medzi tým som využil na čistenie mikrovlnky z vonka. Tiež už bolo na čase aj vonkajší obal vyčistiť:-)



A ešte jeden "mikrovlnkový" tip. 







Ako ohriať dve nádoby v mikrovlnke naraz? 
viď foto :-)

Čítaj celý článok ]
irecepty - 19. február 2014

Pečené Javorové hrušky




Hrušky som mal vždy rád. Či už surové alebo v koláči. A upečené sú geniálne. Javorový sirup tento efekt dokonale dotvára. Toto je taký víkendový dezertík, ktorý sa dá pripraviť aj v malom množstve. Len tak pre dvoch.

Čo budeme potrebovať:

2 hrušky
30 g lieskových orechov
2 polievkové lyžice sezamu
4 polievkové lyžice javorového sirupu
1 polievková lyžica šťavy z limetky
1/2 polievkovej lyžice vanilkového extraktu

Poleva:

1 polievková lyžica hnedého cukru
1 polievková lyžica javorového sirupu
2 polievkové lyžice (kopcovité) kyslej smotany
(všetko dobre premiešať a dať do chladničky)

Postup:



Hrušky nakrájame na väčšie kocky (aj so šupkou). Lieskové orechy nasekáme na jemnejšie. Všetky ingrediencie dáme do nádoby vhodnej na pečenie a všetko premiešame. Trúbu si rozohrejeme na 190 stupňov a pečieme 25 až 30 minút. Podľa zrelosti hrušiek.



Po upečení dáme na tanier a polejeme pripravenou polevou. Tú je možné podávať v nádobke aj samostatne. Prajem dobrú chuť.


Zdroj inšpirácie: tasteofhome.com

Čítaj celý článok ]
irecepty - 13. február 2014

Znovu-vyklíčenie mladej cibuľky




Na nejakom zahraničnom blogu som zachytil príspevok na znovu klíčenie mladej cibuľky. Malo to ísť len zo spodnej časti, odrezku. A to dokonca opakovane!



Tak som sa rozhodol to vyskúšať.



Odrezaný kúsok zväzku (aj s fúzmi) som dal do pohára z čerstvou vodou. Cibuľku, aj fúzy som poriadne očistil od zeme pod prúdom tečúcej vody. Ako vidieť na obrázku tak to funguje. Tak do
12-tich dní by ste mali mať novú zelenú časť zväzku, ktorá sa dá opäť použiť na varenie.



Na fotografií je zaznamenaných 5 dní rastu cibuľky.




No hej! Ale na šiesty deň som svoj experiment stopol. Začínal byť cítiť nepríjemný až hnilobný zápach. A pritom som vodu menil každý deň. Cibuľku som taktiež čistil prúdom vody a to denne.
Naozaj to čistenie nebolo zanedbávané. Takže domáce znovu pestovanie cibuľky u mňa už nehrozí. Pokiaľ to chcete vyskúšať, tak skúste. A dajte mi potom v komentároch vedieť ako to dopadlo. Prípadne kde som spravil chybu.



Rásť to rastie, ale ten smrad pri čistení ....
Čítaj celý článok ]
| 1 | 2 | Ďalej »